11 april 2024

Veelbelovende biomarker voor jicht

Radboudumc heeft in samenwerking met Université Paris Cité een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuur in bloed heel goed is te monitoren.

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking, uitgelokt door het kristalliseren van urinezuur in een gewricht. Het aantal mensen met jicht neemt sterk toe en vooral mannen hebben last van deze reumatische aandoening. Tussen de acute, pijnlijke jichtaanvallen zitten rustige periodes, waarin de concentratie van urinezuur in het bloed nog altijd verhoogd is. Met medicijnen zoals allopurinol kan de urinezuurconcentratie voldoende worden teruggebracht om jichtaanvallen te voorkomen.

Om meer inzicht te krijgen hoe het ziekteproces in elkaar zit, analyseerden onderzoekers van Radboudumc en Université Paris Cité bij ruim zeventig patiënten welke ontstekingseiwitten betrokken zijn bij de drie verschillende periodes van jicht: de acute opvlamming, de rustige tussenperiode en de periode waarin het urinezuurniveau is genormaliseerd door de medicijnen. Ze ontdekten vier eiwitten die een belangrijke rol spelen in de acute fase met een hoofdrol voor het eiwit TNFSF14.

De onderzoekers zien mogelijkheden om via TNFSF14 de ziekte te monitoren. Ook als er geen acute aanval is, leidt een te hoge concentratie van urinezuur in het bloed tot een continue, lage ontsteking. Dat geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade. Voldoende reden om de ziekte te monitoren en bij (te) hoge bloedwaarden van urinezuur de medicatie aan te passen.

Voor bron klik hier