Verbeterde darmkankerscreening
Met een nieuwe test is het mogelijk voorstadia van darmkanker beter op te sporen dan met de huidige test. Dat blijkt uit een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek dat beide testen vergeleek.
Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer twaalfduizend mensen de diagnose darmkanker en overlijden er vierduizend mensen aan deze ziekte. Bij vroege diagnose is darmkanker goed te behandelen. Daarom is in 2014 het bevolkingsonderzoek gestart. Mensen tussen de 55 en 75 jaar worden elke twee jaar uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Ze krijgen hiervoor een ontlastingstest toegestuurd, de zogeheten Fecal Immonochemical Test (FIT). In het laboratorium wordt op basis van een hemoglobine meting de ontlasting onderzocht op sporen bloed.
Deze test voldoet goed, maar medici willen er eigenlijk nog eerder bij zijn. Hiervoor is een test nodig die voorstadia detecteert en potentieel kwaadaardige poliepen opspoort. Tijdens een kijkoperatie kunnen die worden weggehaald voordat ze kanker worden. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut ontwikkelden hiervoor een nieuwe test de zogeheten multitargetFIT-test, kortweg mtFIT. Deze meet in de ontlasting niet alleen het eiwit hemoglobine, maar ook calprotectine en serpine.
Twee jaar geleden zagen de eerste resultaten er al hoopvol uit. In vervolgonderzoek zijn beide tests met elkaar vergeleken bij ruim 13.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek. Hieruit bleek duidelijk dat de nieuwe test meer voorstadia van kanker opspoort. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in The Lancet. Met de nieuwe test kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door deze ziekte verder verminderen.
Voor bron klik hier