Vroegtijdige detectie zwangerschapsvergiftiging
Bloedtest waarmee al in het eerste trimester het risico op ontwikkeling van zwangerschapsvergiftiging kan worden voorspeld.
Zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt door een niet goed functionerende placenta en treft één op de twintig vrouwen tijdens de zwangerschap. De aandoening komt meestal aan het licht door hoge bloedruk en eiwit in de urine, typische symptomen die zich rond de 20 weken ontwikkelen. Met de nieuwe bloedtest kan het risico al worden voorspeld na 11-14 weken zwangerschap.
De bloedtest levert een risicoscore op door het meten van twee biochemische markers: placentaire groeifactor (PlGF) en zwangerschap-geassocieerd plasmaproteïne-A (PAPP-A). Daarnaast worden twee biofysische markers bepaald: de gemiddelde arteriële druk (MAP) en pulsatiliteit van de baarmoederslagader index (UtAPI). Lage niveaus van PlGF en PAPP-A duiden op een slechte ontwikkeling en functie van de placenta, terwijl hoge MAP en hoge UtAPI duiden op slechte doorbloeding van de placenta vanwege verhoogde weerstand in de baarmoederslagader.
De bloedtest is geëvalueerd in twee multicenter studies: de SPREE- studie en de ASPRE- studie. De combinatie van de vier biomarkers blijkt een betrouwbare voorspeller te zijn voor het risico op zwangerschapsvergiftiging. De nieuwe bloedtest is onlangs op de markt gebracht voor het vroegtijdig opsporen van het risico op zwangerschapsvergiftiging. Met tijdige bloeddruk regulerende maatregelen kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.
Voor bron klik hier