23 juli 2024

Vroegtijdige herkenning recidief ziekte van Kahler

Een nieuwe bloedtest kan de terugkeer van ziekte van Kahler een jaar eerder opsporen en is een factor duizend gevoeliger dan de gebruikelijke testen.

Multipel myeloom, ook bekend als de ziekte van Kahler, is een bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Daarbij gaat een bepaald type witte bloedcel, de plasmacel, ongeremd delen. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks bij ongeveer 1300 mensen vastgesteld. De helft van de patiënten reageert zo goed op behandeling dat de ziekte daarna niet meer te meten is in het bloed. Helaas komt de ziekte wel bijna altijd terug.


De standaard test om terugkeer vast te stellen is een biopt uit het beenmerg. Een belastende test waarvan bovendien de uitslag niet helemaal betrouwbaar is. Er bestaat al een bloedtest, maar die is (te) ongevoelig. Onderzoekers van het Radboudumc hebben in samenwerking met het Erasmus MC een nieuwe bloedtest ontwikkeld die duizend keer gevoeliger is en waarvoor minder dan een druppel bloed nodig is.

De test is gebaseerd op detectie van specifieke antilichamen die worden aangemaakt door kwaadaardige plasmacellen in het bloed. In een klinische studie is aangetoond dat met deze nieuwe bloedtest de terugkeer van de ziekte van Kahler al in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Op dit moment wordt de proof-of-concept verder ontwikkeld tot een bruikbare test in de klinische praktijk.

Voor bron zie hier