18 oktober 2024

Vroegtijdige opsporing kanker

Met een nieuwe techniek blijkt het mogelijk kankercellen in een vroeg stadium op te sporen en te vernietigen. Dat brengt de kans op succesvolle behandeling weer een stap dichterbij.

 Vroege opsporing en behandeling van kanker zijn cruciaal om de kans op overleving en kwaliteit van leven te vergroten. Een nieuwe techniek om kankercellen te onderscheiden van gezonde cellen is gebaseerd op identificatie van ontregelde transcriptiefactoren. In actieve kankercellen worden deze transcriptiefactoren genetisch geprogrammeerd om signaaleiwitten te produceren. In preklinische studies bij longkanker is aangetoond dat deze aanpak werkt.

 Het innovatieve platform is ontwikkeld door de internationale wetenschappelijke gemeenschap EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction). Met de nieuwe techniek kunnen verschillende soorten kanker worden opgespoord via niet-invasieve methoden, zoals bloedtesten en PET-scans. Inmiddels heeft de Amerikaanse investeerder Accenture Venture de techniek opgenomen in het Project Spotlight-programma. Het programma helpt startups bij verdere ontwikkeling en opschaling van innovaties.

 Voor bron zie hier