18 oktober 2024

Wangslijmtest voorspelt levensverwachting

Een niet-invasieve wangslijmtest kan helpen bij het voorspellen van veroudering en het risico op overlijden.

 Mensen verouderen niet allemaal in hetzelfde tempo. Naast de genetische basis wordt veroudering beïnvloed door gedrag- en leefstijlfactoren. Zo kunnen stress, slecht slapen, roken, ongezond eten en drinken het verouderingsproces versnellen. Dergelijke omgevingseffecten worden in het genoom vastgelegd in de vorm van DNA-methylering. Deze zogeheten epigenetische markeringen bieden een basis voor kwantificering van moleculaire veroudering.

 In het afgelopen decennium hebben wetenschappers computermodellen ontwikkeld om iemands veroudering te volgen aan de hand van informatie over DNA-methylering, een zogeheten epigenetische klok. De klok wordt gekalibreerd op chronologische leeftijd en verschillende leefstijlfactoren bij grote aantallen mensen. De DNA-methylering wordt veelal gemeten in bloedcellen. De onlangs geïntroduceerde CheekAge-epigenetische klok, ontwikkeld door Tally Health, maakt gebruik van DNA-methyleringsmetingen in wangslijmcellen.

 CheekAge correspondeert met leefstijl- en gezondheidsfactoren, zoals lichaamsbeweging, dieet en stress, en blijkt een nauwkeurige voorspeller van sterfte te zijn. Deze nieuwe klok presteerde in onderzoek beter dan eerdere epigenetische klokken, zoals de Horvath-klok. CheekAge lijkt een veelbelovend instrument om veroudering te volgen en sterfterisico’s te schatten op basis van een eenvoudige wangslijmtest.

 Voor bron zie hier