Zweet als bron voor continue gezondheidsmonitoring
Zweet bestaat voornamelijk uit water, maar bevat ook heel veel componenten die gerelateerd zijn aan gezondheid. Dat maakt zweet interessant voor continue gezondheidsmonitoring. Voor dit doel ontwikkelde Emma Moonen een microstroming apparaat.
Er komen steeds meer wearables beschikbaar om je gezondheid in de gaten te houden. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van continue meting van hartslag, zuurstofverzadiging en bloeddruk. Maar ook zweet zit boordevol informatie over gezondheid. De vraag naar ‘hoe deze informatie boven water kan worden gehaald’, stond centraal in het promotieonderzoek van Emma Moonen (TU Eindhoven). Vorige maand promoveerde zij com laude op ‘zweetmonitoring met een microstroming apparaat’.
Zweet bestaat voornamelijk uit water, maar bevat ook verschillende andere bestanddelen zoals elektrolyten (onder meer natrium en kalium), kleine hoeveelheden metalen (bijvoorbeeld zink en koper), maar ook glucose, ureum (een biomarker voor nierfalen) en cortisol (een biomarker voor stress). Er zijn al speciale apparaten ontwikkeld om zweet op te vangen van mensen die sporten of langdurig aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Die zijn echter niet geschikt voor het verzamelen van de minuscule hoeveelheid zweet die in rust wordt geproduceerd. Hierop was het Eindhovense onderzoek gericht.
In rust produceert een zweetklier 0,1 tot 1 nanoliter zweet per minuut. Om op nanoniveau zweet te verzamelen, ontwikkelden Moonen en haar medewerkers een gediscretiseerde microstroming benadering. Na het testen op kunstmatige huid, volgde een proof-of-principle evaluatie. Die biedt voldoende zekerheid voor verdere ontwikkeling naar een bruikbare wearable om gezondheidsinformatie uit zweet te halen.
Voor bron klik hier