4 maart 2014

Aantal chlamydiatests daalt: pleidooi voor lagere kosten

Volgens huisarts Kristel van der Winden zien veel patiënten af van een chlamydiatest omdat zij de kosten (80 tot 150 euro) te hoog vinden: ‘Waarschijnlijk is een deel van hen naar de SOA-polikliniek van de GGD gegaan. Maar mensen die ouder zijn dan 25 en een laag risico hebben op een soa worden door de GGD terugverwezen naar de huisarts. En dan zeggen zij bij ons geen test te willen vanwege de hoge kosten.’ De cijfers lijken haar gelijk te geven. Want het aantal tests dat de GGD uitvoerde – bij mensen jonger dan 25 en met een verhoogd risico op een soa - was in het eerste kwartaal van 2013 met 12 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Volgens Van der Winden voorkomt een vroege chlamydiatest latere ellende, en ook hogere kosten: ‘Een collega meldde onlangs de eerste jonge vrouw die in het ziekenhuis moest worden opgenomen met een nare ontsteking in haar bekken. Zij had geen test laten doen omdat zij die te duur vond. Maar nu was zij alsnog haar eigen risico kwijt.’ 

Dat de kosten voor een chlamydiatest onder het eigen risico vallen, is de Amsterdammers een doorn in het oog. ‘Dat moet anders’, zegt Joke Spaargaren, arts-microbioloog bij het diagnostisch centrum ATAL-Medical, dat de tests uitvoert. ‘Het gaat hier om een volksgezondheidprobleem, want de complicaties van een chlamydia-infectie kunnen buitengewoon ernstig zijn. En dus moet de financiële drempel zo laag mogelijk zijn.’  Daarom ook moeten de tests goedkoper worden. ‘25 of 30 euro per test, dat moet kunnen’, weet Spaargaren.  Eerder pleitte ook Jan van Bergen, huisarts en buitengewoon hoogleraar soa en hiv in de eerste lijn, in Medisch Contact voor goedkopere soa-diagnostiek.