5 september 2018
Uitkomstinformatie gaat over de resultaten van een behandeling. Die worden bijgehouden door artsen en steeds vaker ook door patiënten. Bij artsen ligt de focus op het medische deel, zoals het aantal geslaagde operaties of het aantal complicaties. Bij patiënten ligt de focus op de uiteindelijke uitkomst; wat kán ik weer na een operatie? Die twee focussen moeten samen komen.
Het Zorginstituut stelt dat over 4 jaar voor 52 aandoeningen, die samen de helft van de 'ziektelast' in Nederland bepalen, uitkomstinformatie beschikbaar moet zijn. Het gebruik van internationaal ontwikkelde vragenlijsten om de informatie te verzamelen (ICHOM) kan het beschikbaar komen van uitkomstinformatie versnellen. Belangrijk is dat gegevens op dezelfde manier worden verzameld, geanalyseerd en gedeeld. Daarnaast vergt het ook een gedragsverandering van zowel zorgverleners als patiënten.
Het ZIN heeft een rapport uitgebracht met als titel ‘Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie’. Het ministerie van VWS heeft op 2 juli 2018 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met een bijbehorend rapport ‘Ontwikkeling uitkomstgerichte zorg 2018-2022’.