6 december 2022

Algoritme analyseert bloedcelmetingen

Multicolor FlowCytometrie is de gouden standaard bij het analyseren van cellen in het bloed. Maar handmatige analyse van de geproduceerde data is ingewikkeld. Een algoritme biedt uitkomst.

Met behulp van Multicolor FlowCytometrie (MFC) is het mogelijk om in bloed afwijkende cellen op te sporen. In hematologisch en immunologisch onderzoek kunnen hiermee ziektepatronen worden geïdentificeerd. Een enkele cel genereert wel vijf tot zeven datapunten en gezien een gemiddeld bloedsample ongeveer 50.000 cellen bevat, levert een meting zomaar 300.000 datapunten op. Zulke enorme datasets zijn handmatig lastig te interpreteren. Met behulp van een verfijnd algoritme blijkt het mogelijk de afwijkende bloedcellen met hoge specificiteit en sensitiviteit te identificeren.

Omdat het algoritme razendsnel de juiste informatie uit grote hoeveelheden data haalt, beschikken medisch specialisten binnen 15 minuten over ondersteunende informatie, terwijl dat normaal 24 uur duurt. Het algoritme werd ontwikkeld door onderzoekers van het UMC Utrecht en het Radboudumc Nijmegen. De samenwerking heeft geresulteerd in een proof-of-concept van de software. Verdere ontwikkeling van het gepatenteerde algoritme tot een decision support platform is ondergebracht bij FlowVieuw Diagnostics in Heerenveen.

De startup ontving onlangs 875.000 euro van een consortium van investeerders met onder andere de NOM en het Steppingstone fonds. Hiermee kan verder worden gewerkt aan verfijning van het algoritme en de marktintroductie. Op dit moment onderzoekt het bedrijf bijvoorbeeld hoe het decision support platform in ziekenhuizen het best kan worden ingezet. Het doel is om na de zomer van 2023 de markt op te gaan.

Klik hier voor meer informatie