Alternatief voor PCR bij opsporing infecties
Een bioluminescentie sensor die minieme hoeveelheden viraal of bacterieel DNA/RNA detecteert blijkt sneller, goedkoper en eenvoudiger dan PCR, terwijl specificiteit en nauwkeurigheid gelijk blijven.
De Polymerase Chain Reaction (PCR) techniek is de gouden standaard voor opsporing en identificatie van microbiële ziekteverwekkers. Om in het patiëntmateriaal de minuscule hoeveelheden viraal of bacterieel DNA/RNA detecteer te maken, moet het genetisch materiaal worden vermenigvuldigd. Deze replicatie stap vereist speciale apparatuur en laboratoriumfaciliteiten. Dat maakt de PCR-techniek duur en tijdrovend. De testuitslag laat minstens enkele uren en soms zelfs een dag op zich wachten.
Om deze nadelen te voorkomen gingen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met het Rijnstate Ziekenhuis en Fontys Hogescholen aan de slag met een alternatief. Zij ontwikkelden de zogeheten LUminescent Nucleic Acid Sensor, ofwel LUNAS. Het werkingsprincipe is gebaseerd op bioluminescentie. Er wordt gebruik gemaakt van specifiek eiwitten gekoppeld met het lichtgevend enzym luciferase. Na binding aan biomoleculen zoals antilichamen, DNA of RNA, wordt het luciferase geactiveerd waarbij het uitgezonden licht wordt gedetecteerd. Als er geen viraal DNA/RNA in het monster zit, zendt de sensor geen licht uit.
Deze bioluminescentie benadering is zo gevoelig dat een DNA/RNA replicatiestap niet nodig is. De test kan worden uitgevoerd als snelle en eenvoudige point-of-care test (POCT), geschikt voor gebruik in de huisartsenpraktijk. Met een nauwkeurigheid en specificiteit vergelijkbaar met de PCR, is binnen 30 minuten de testuitslag bekend. De test moet nog verder worden ontwikkeld voor gebruik in de dagelijkse praktijk.
Klik hier voor meer informatie