Animo voor inwendig darmonderzoek blijkt matig
Thomas de Wijkerslooth, promovendus aan het AMC, deed een proefbevolkingsonderzoek onder ongeveer 10.000 Nederlanders. Een deel kreeg een oproep voor een CT-scan van de darmen, het andere deel kreeg een oproep voor een coloscopie. Voor het onderzoek via de CT-scan, dat iets minder goed kanker opspoort dan de coloscopie, was meer animo, 34 % deed mee.
Het echte bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat in september van start gaat, gebeurt overigens met poep. Mensen krijgen het verzoek wat ontlasting in te sturen voor onderzoek. Wordt daarin bloed gevonden, dan kan dat wijzen op poliepen of darmkanker. Met een coloscopie, die dan alsnog wordt toegepast, worden die poliepen opgespoord en verwijderd. Het duurt doorgaans een aantal jaren voordat poliepen uitgroeien tot kanker, als ze dat al doen.
De screening wordt uitgevoerd onder mensen tussen 55 en 75 jaar. De verwachting is dat 60 % aan dit onderzoek mee zal doen. Onder meer de animo om mee te doen en de kosten zijn van invloed geweest op de beslissing om het 'goedkope' onderzoek van de ontlasting uit te voeren. Maar volgens De Wijkerslooth is daarmee de coloscopie niet definitief uit beeld, want het blijft de meest effectieve methode om darmkanker op te sporen.
“Een coloscopie zou maar eens in de tien jaar uitgevoerd hoeven worden als er geen poliepen of kanker worden gezien. Het ontlastingsonderzoek moet iedere twee jaar herhaald worden”, zegt De Wijkerslooth. “Er wordt momenteel nog gekeken naar de daadwerkelijke vermindering van sterfte aan darmkanker bij coloscopiescreening, die resultaten volgen pas over enkele jaren. Tot die tijd zal coloscopie een belangrijke rol spelen bij het verifiëren van de ontlastingstest en daarmee een essentiële rol blijven spelen bij het toekomstig Nederlands bevolkingsonderzoek."
Jaarlijks krijgen bijna 13 duizend mensen in Nederland te horen dat ze darmkanker hebben. De sterfte aan darmkanker neemt overigens af vanwege vroege detectie van de voorlopers van darmkanker en van darmkanker zelf. Een van de manieren om dit te bereiken is met bevolkingsscreening.