8 september 2016

Antibiotica op maat belangrijk

Er wordt een onderzoek gedaan in de Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en OLVG waarbij . Daarbij wordt gebruik gemaakt van software waarin de gegevens zijn gestopt van honderden patiënten die op de intensive care zijn behandeld voor bloedvergiftiging. De informatie uit hun patiëntendossier vormt de basis. Bij elkaar gaat het om miljoenen gegevens. Die kunnen straks worden vergeleken met de actuele toestand van een patiënt. Daar rolt dan de optimale dosering antibiotica uit.

Bloedvergiftiging onderbelicht
Paul Elbers, intensivist bij het VUmc, leidt het onderzoek. Hij benadrukt hoe onderbelicht de bloedvergiftiging is als doodsoorzaak. "Er gaat veel aandacht naar chronische ziekten, en dat is begrijpelijk: iedereen kent wel iemand met kanker of alzheimer. Maar als je doodziek wordt door een bloedvergiftiging, zijn mensen niet snel geneigd door te vragen." Bij bloedvergiftiging balanceert de patiënt op een heel dun koord, zegt Elbers. "In het begin staat zijn lichaam eigenlijk 'aan', zoals wij dat noemen. Door allerlei reacties op de bloedvergiftiging worden medicijnen snel weer afgebroken, dus moet je in die situatie veel toedienen."

Dat wil zeggen: tot het moment waarop organen uitvallen. "Dat is waar veel mensen met bloedvergiftiging aan komen te overlijden", zegt Elbers. "Multiorgaanfalen. In dat stadium moet je juist weer veel minder krachtig doseren. En met de gegevens uit de computer kunnen we nauwkeurig bepalen waar die scheidslijn ligt."

Verschillen zijn enorm
Tot nu toe moeten artsen zich bij het bepalen van de dosis vooral baseren op hun ervaring, op de literatuur en op apothekers. "Maar we moesten vooral werken met gegevens van relatief gezonde patiënten, terwijl in dit programma juist ook de ernstige gevallen zijn opgenomen."

Hij werkte zelf met de nieuwe software doordat hij bij de ontwikkeling betrokken is. "De verschillen met vroeger zijn enorm", zegt hij. "Indrukwekkend. Je gaat écht anders doseren." Of dat werkelijk leidt tot een verbetering voor de patiënt, is wat de komende tijd wordt onderzocht. Maar ook de samenleving kan op termijn een stuk goedkoper uit zijn, zegt hij. "Antibiotica zijn dure middelen."