23 maart 2016
Antwoorden op Kamervragen over medewerking huisartsen aan “dubieuze bloedtests”
Kamerlid Van Gerven (SP) had begin dit jaar vragen gesteld aan de minister over het bericht ‘Ook huisartsen werken mee aan dubieuze bloedtests’ in de media. Op 9 maart jl. heeft de minister deze vragen beantwoord. De belangrijkste punten zijn:
De minister geeft aan het gaat om medewerking van prikposten van ziekenhuis- of eerstelijnslaboratoria aan commerciële bloedtests. Volgens de minister staat het laboratoria vrij om, naast (verzekerde) diagnostische tests op verwijzing van een arts, ook voor andere opdrachtgevers diensten te leveren. Burgers moeten zelf kunnen kiezen of zij preventieve tests doen. Daarbij is wel essentieel dat zij goed geïnformeerd worden over de kwaliteit en de mogelijke voor- en nadelen van de aangeboden tests. Ook moeten de kwaliteit van de pre-analyse, de analyse, en de interpretatie van de uitkomsten op orde zijn.
Het is volgens de minister belangrijk dat pre-analyse goed geborgd is zodat de resultaten goed geïnterpreteerd worden. Zij vindt het onvoldoende en onprofessioneel als de uitslagen zonder nadere of ondeugdelijke toelichting naar de aanvrager worden teruggestuurd. Er moet altijd worden gewerkt volgens de normen die er zijn voor het uitvoeren van medische laboratorium diagnostiek (NEN en ISO 15189).
De minister zal met betrokken partijen nader in gesprek gaan om randvoorwaarden voor adequate diagnostiek op te stellen. Het borgen van de kwaliteit, inclusief een advies van de professional over de uitslagen, is een dergelijke randvoorwaarde, ook waar het commerciële tests betreft. Zij komt hierop later dit jaar terug.
De minister vindt geen aanleiding voor verdere regulering of strakker toezicht. De regulering van de medisch laboratorium diagnostiek is volgens haar afdoende geregeld daar waar het zorg en dienstverlening betreft zoals deze voortvloeit uit de zorgverzekeringswet, de wet langdurige zorg en de wet publieke gezondheidszorg dan wel waar de zorg wordt verleend door de BIG-geregistreerde hulpverleners of vanuit instellingen die vallen onder de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Laboratoriumdiagnostiek moet voldoen aan de richtlijnen die de beroepsvereniging hiervoor heeft opgesteld. Ook commerciële bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kwalitatief goede diensten leveren.
Klik hier voor de antwoorden van de minister.