2 september 2019

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

De wetenschappers, onder leiding van het LUMC,  zochten in het bloed van 44.168 personen naar biomarkers die iets zeggen over de levensverwachting van ouderen. Een groot deel van die personen was boven de zestig jaar. Na een uitgebreide analyse kwamen ze uit bij een set van 14 biomarkers die samen een goed beeld geven van de levensverwachting gedurende de komende 5 tot 10 jaar in het leven van de deelnemers.  
 
In de set van biomarkers zitten bijvoorbeeld verschillende aminozuren - de bouwstenen van eiwitten - en het ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterolniveau, de balans van vetzuren en ontstekingsparameters.
 
De meting, ontwikkeld in Finland, is volgens de onderzoekers gemakkelijk uit te voeren en betaalbaar bij meting van grote aantallen mensen. De meting kan daardoor heel goed worden gebruikt in lopend bevolkings- en klinisch onderzoek bij ouderen.
 
De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen. Volgens der onderzoekers zegt de kalenderleeftijd bij ouderen nu eenmaal niet zoveel over de algemene gezondheidsstatus. Ouderen hebben soms ongemerkt een hoge biologische leeftijd, lopen risico op meerdere ziekten en reageren vaak onverwacht op een behandeling.
 
Als met bloedmeting kwetsbare ouderen kunnen worden geidentificeerd, is anticiperen mogelijk in allerlei vormen. Denk aan aanpassing voeding, behandeling, en keuze voor bepaalde medicatie.
 

Klik hier voor meer informatie en hier voor het artikel: ‘A metabolic profile of all-cause mortality risk identified in an observational study of 44,168 individuals’