20 januari 2015
Biomarkers helpen bij voorspellen van astma
Dit blijkt uit Nederlands onderzoek van Ester Klaassen e.a. dat in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine verschijnt. De meeste peuters die piepen en/of zagen, krijgen geen astma. Een deel echter wel. Het valt niet mee om nu net die groep te identificeren, terwijl daar wel behoefte aan is. Tijdig starten met de juiste behandeling kan de ernst van astma gunstig beïnvloeden en daarmee de groei, ontwikkeling en het welzijn van het kind.
Een test die op dit moment beschikbaar is, de asthma predictive index (API), is vooral waardevol als de test negatief is: dan is de kans klein dat een kind astma krijgt. De positief voorspellende waarde is veel lager. Klaassen en de haren hebben een aantal biomarkers onderzocht, om te kijken of deze de voorspelling verbeteren. Zij onderwierpen 202 kinderen van 2 tot 4 jaar aan de tests en volgden hen tot ze 6 waren.
Expressie van bepaalde ontstekingsgenen en de aanwezigheid van volatiele organische bestanddelen in uitgeademde lucht verbeterden de positief voorspellende waarde van API fors: van 60 naar 89 procent.
Volgens commentator John Brehm zou het interessant zijn om te kijken of ook bij kinderen die nog geen symptomen hebben de diagnose al te voorspellen is met deze biomarkers. Zo zou astma wellicht zelfs te voorkomen zijn. Dat is vooralsnog toekomstmuziek. Eerst moet in andere populaties getest worden of de mooie resultaten van Klaassen e.a. ook daar worden gehaald. Vervolgens zou er een simpele test moeten komen, die ook in de eerste lijn bruikbaar is.