26 mei 2016

Blik op de toekomst: behandeling en diagnostiek Alzheimer in 2025

In 2025 heeft de huisarts waarschijnlijk de beschikking over eiwittesten voor mensen met bijvoorbeeld geheugenklachten. Nu vinden deze testen nog plaats in het ziekenhuis. Scheltens: 'Geheugenklachten komen veel voor bij ouderen en dan is het de kunst om uit te maken of het iets anders is dan gewone veroudering. Op onze geheugenpoli blijkt dat ongeveer 10 procent van hen beginnende alzheimer heeft.' In de toekomst kan de huisarts misschien een bloedprik of een scan van de ogen doen om vast te stellen of iemand alzheimereiwitten heeft. 

Als de huisarts alzheimereiwitten heeft aangetoond, dan kan een behandeling met medicatie en adviezen voor een gezondere leefstijl meteen starten.  'Echt voorkomen dat iemand de ziekte krijgt, nog voordat de eerste symptomen optreden, zal heel moeilijk zijn. We moeten eerst proberen om de ziekte in een vroeg stadium tot staan te brengen en de verdere ontwikkeling tot dementie te voorkomen.' Scheltens verwacht binnen 5 jaar de resultaten van de therapieën die nu in ontwikkeling zijn.

Totdat nieuwe medicijnen beschikbaar zijn, kan iedereen ook alvast zelf aan de slag. 'Wat we nu al kunnen doen, is onze leefstijl verbeteren. Daarmee kunnen we het aantal mensen dat dementie krijgt op hogere leeftijd met een derde verminderen. En dat wordt een hele uitdaging, want diabetes en overgewicht nemen nog steeds toe en dat vormt een extra risico.'’

Klik hier voor meer informatie.