6 november 2019
Bloedmeting om kwetsbare ouderen te identificeren
De bloedtest biedt een startpunt naar ‘zorg-op-maat’ voor ouderen, zo luidt de conclusie in het artikel hierover dat onlangs werd gepubliceerd in Nature Communications.
Een uitgebreide analyse van de onderzochte bloedmonsters leidde tot een set van 14 biomarkers, die samen een goed beeld geven van de levensverwachting gedurende de komende 5 tot 10 jaar voor de deelnemers aan het onderzoek. Onder meer speciale aminozuren, het cholesterolniveau (‘goed’ en ‘slecht’), de vetzurenbalans en verschillende ontstekingsparameters blijken relevante biomarkers. Met een in Finland ontwikkelde bloedtest kan de vereiste biomarker-meting vrij eenvoudig worden uitgevoerd bij grote aantallen mensen. Dat maakt de test geschikt voor gebruik in lopend bevolkingsonderzoek en klinische studies bij ouderen.
Eerste stap
Maar zover is het nog niet. “De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting ‘personalized medicine’ voor ouderen,” relativeert onderzoeksleider Prof. Eline Slagboom, verouderingswetenschapper bij het LUMC. “Als we met deze bloedmeting kwetsbare ouderen kunnen identificeren, is de volgende stap om hierop te anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste voeding voor iemand die een hoog risico heeft om snel spiermassa te verliezen tijdens een ziekenhuisopname. Het is ook denkbaar dat een dergelijke meting wordt gebruikt om te onderzoeken of een nieuw medicijn het risico op overlijden op een gunstige of ongunstige mate beïnvloedt.”
Pad effenen
De uitslag van de bloedmeting zegt op dit moment alleen iets over de algemene gezondheidsstatus van de bijna 45.000 deelnemers aan de studie, afkomstig uit vijf Europese landen. Maar de bloedtest zegt niets over het risico op specifieke aandoeningen of het risico voor een individu op afwijkingen aan het immuunsysteem, metabolisme, spierkracht of over cognitie. Ook passende vervolgtherapieën met individuele adviezen moeten nog worden onderzocht. Maar met de bloedtest voor de biomarker-meting staat ‘ouderengeneeskunde-op-maat’ wel op de kaart. Het internationale onderzoeksteam vervolgt het onderzoek om het pad verder te effenen en antwoorden te vinden op nog onbeantwoorde vragen.
Bron: LUMC, Leiden