22 september 2022

Bloedtest voor opsporing verschillende soorten tumoren

Onderzoekers hebben ontdekt dat het RNA in bloedplaatjes verandert onder invloed van een tumor. Verfijning van een bestaande techniek maakt het nu mogelijk om in een enkel buisje bloed 18 soorten kanker te traceren.

Tumoren scheiden moleculen af in de bloedbaan. Dit leidt onder meer tot RNA-veranderingen in de bloedplaatjes in het bloed. Een eerdere studie liet zien dat de thromboSeq-techniek op basis van deze veranderingen zes soorten kanker kan detecteren. Onderzoekers bij UMC Amsterdam hebben nu de techniek verder verfijnd, onder andere door het toevoegen van artificiële intelligente algoritmes waarmee de veranderingen in de bloedplaatjes nog nauwkeuriger uitgelezen kunnen worden.

De thromboSeq-bloedtest herkent een universeel ‘bloedplaatjeskankerpatroon’. Als kanker wordt aangetoond, moet deze uitslag wel bevestigd worden met verder onderzoek, zoals een scan of weefselbiopt. Behalve detectie van kanker, kan met de test ook de locatie van de tumor worden vastgesteld. Dit biedt de mogelijkheid om de vervolgtesten doelgerichter in te zetten.

De thromboSeq-test bevindt zich nog in een ontwikkelingsfase. Zo toonden studies aan dat het RNA in de bloedplaatjes ook verandert bij patiënten met andere aandoeningen. Daarom moeten de RNA-analyses nog verder worden aangescherpt. De onderzoekers verwachten dat de test beter wordt naarmate er meer informatie wordt toegevoegd aan de kunstmatige intelligentie.

Klik hier voor meer informatie