19 februari 2020

Breed pleidooi voor DNA test patiënten met uitgezaaide kanker

 

Behandeling op maat
Geen enkele patiënt is identiek, en er zijn vele vormen van kanker. De keuze voor een behandeling wordt nu nog vaak bepaald aan de hand van wetenschappelijke studies, maar uit onderzoek blijkt dat circa 70 procent van de patiënten wordt overbehandeld met een middel dat voor hen niet werkt of de patiënt krijgt een te hoge dosering. Met informatie over het persoonlijke DNA-profiel en het tumorprofiel van een patiënt kunnen behandeling en medicatie ‘op maat’ worden afgestemd zodat de behandeling zo snel mogelijk aanslaat. Naast gezondheidswinst en verhoogde kwaliteit van leven, levert behandeling op basis van DNA- en tumorprofielen ook een financiële winst op, namelijk besparing op de maatschappelijke kosten door over- en onderbehandeling te verminderen.

Toegankelijkheid niet geborgd
Volgens de opstellers van de Initiatiefnota zijn er nu nog grote verschillen met ook nog eens grote variatie in kwaliteit en uitkomst van de test tussen ziekenhuizen. Belangrijk is ook dat de genetische testen in behandelrichtlijnen wordt opgenomen en dat deze voor alle patiënten in alle ziekenhuizen op gelijke wijze toegankelijk zijn.

Van debatteren naar doen
Er is inmiddels breed draagvlak om te komen tot een ‘behandeling op maat’ voor zoveel mogelijk patiënten op basis van haar of zijn unieke tumorprofiel. Er zijn bovendien al talloze goede praktijkvoorbeelden en resultaten uit onderzoeken die veelbelovend zijn. Volgens de opstellers van de Initiatiefnota is het daarom nu van “debatteren naar doen”: zorgen dat de genetische test voor alle patiënten beschikbaar is en vergoed wordt.

Plan van aanpak en taskforce
Er moeten dan nog wel een aantal vragen worden beantwoord en zaken geregeld. De opstellers van de Initiatiefnota roepen de Minister van Medische Zorg daarom op om te komen met een plan van aanpak om ‘best practice’- voorbeelden van bewezen effectieve zorg sneller breder toegankelijk te maken. Daarnaast zou een taskforce in het leven moeten worden geroepen om te onderzoeken wat er nodig is om zo spoedig mogelijk een uitgebreide DNA-test voor iedere patiënt met kanker, voorafgaand aan een behandelbeslissing, beschikbaar te maken.

Brede steun
Het Initiatiefvoorstel is positief ontvangen, onder meer door de NFK.
Ook patiënten belangenorganisatie Inspire2Live is enthousiast.
Op 12 februari 2020 was één van de initiatiefnemers, Leoni Sazias (50Plus), samen met Prof. Emile Voest te gast bij Op1 om het voorstel toe te lichten, dit is terug te zien op npostart.

Ook andere partijen, zoals de farmaceutische industrie, verwelkomen het initiatief.
Ook Diagned onderschrijft dit initiatief van harte. Diagned pleit al jaren voor een betere inzet van diagnostiek op zorg op maat mogelijk te maken.