Combinatietest uit pakket, NIPT erin
De Gezondheidsraad zag weinig wetenschappelijk bewijs voor de leeftijdsgrens van 36 jaar, vandaar dat de minister heeft besloten de leeftijdsgrens te laten vervallen. Zwangeren die een combinatietest laten doen en als uitslag te horen krijgen dat ze een hoog risico hebben, krijgen het vervolgonderzoek wel vergoed. Vanaf 1 april kunnen vrouwen kiezen voor de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest, met een risico op miskraam, maar ook voor de niet-invasieve prenatale test. Deze bloedtest heeft geen risico op miskraam.
De uitslag geeft niet zoveel zekerheid als de vruchtwaterpunctie en vlokkentest, maar hij nadert deze testen wel veel meer dan de combinatietest. Een nadeel van NIPT is dat de test wel eens mislukt. Soms is er bijvoorbeeld niet genoeg foetaal DNA gevonden, en dan is er geen uitslag. Verder werkt de test niet bij meerlingzwangerschappen.
Met deze constructie, waarbij de combinatietest voor eigen rekening komt voor iedereen, heeft de minister de test toch kunnen opnemen in het pakket. De vergoeding van de NIPT heeft juridisch nog wat haken en ogen, waardoor de vergoeding van 1 april tot 1 januari 2015 niet van het eigen risico afgaat, en daarna wel.