Corona herkennen voordat er klachten zijn
Met een zogeheten AVA-armband kan corona al twee dagen voordat de eerste klachten optreden worden herkend. Dit blijkt uit recent onderzoek van een groep internationale wetenschappers.
Met een smartwatch of fitnesstracker kunnen mensen zelf steeds meer gezondheidsmetingen doen. Denk aan het meten van de bloeddruk, hartslag, slaappatroon of ‘stappen tellen’. Tijdens de coronapandemie werd onderzocht of het mogelijk is aan de hand van dergelijke gezondheidsmetingen COVID-19 vast te stellen. Hiervoor werd een zogeheten AVA-armband gebruikt, een wearable die in eerste instantie is ontwikkeld voor vrouwen om te meten wanneer zij hun eisprong hebben, zodat ze weten wanneer ze vruchtbaar zijn.
De deelnemers aan het onderzoek droegen ’s nachts de AVA-armband die elke tien seconden een meting doet om ademhaling, hartslag, temperatuur en slaap te registeren. Daarnaast deden de deelnemers deden regelmatig een coronatests. Het onderzoek startte aan het begin van de pandemie en liep tot april 2021. De AVA-armband in combinatie met een algoritme blijkt bij 68% van de deelnemers goed te werken. Een coronabesmetting werd herkend enkele dagen voordat de eerste symptomen optraden. Tijdens de incubatieperiode doen zich dus duidelijke veranderingen voor in het lichaam.
De onderzoekers noemen de wearable een veelbelovend hulpmiddel om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Maar er is meer onderzoek nodig, omdat de bevindingen zijn gebaseerd op een kleine steekproef van relatief jonge mensen. Ook was de groep niet etnisch divers genoeg. Op dit moment loopt bij het UMC Utrecht een groter onderzoek met zo’n 20.000 deelnemers. Daarvan worden de resultaten later dit jaar verwacht.
Klik hier voor meer informatie