10 juni 2015

De GIP databank geactualiseerd met meest recente cijfers van 2013 en 2014

De totale uitgaven voor hulpmiddelenzorg in 2014 bedragen € 1,48 miljard. In vergelijking met de totale uitgaven in het voorgaande jaar is er sprake van een groei van 2,2%. Het aantal verzekerden wat gebruik maakt van hulpmiddelenzorg groeit met 3% naar 2,2 miljoen gebruikers.
 
Vooral de uitgaven aan gehoorhulpmiddelen stijgen flink. Daartegenover dalen met name de uitgaven aan verzorgingsmiddelen (incontinentiematerialen en stomahulpmiddelen), diabeteshulpmiddelen (teststrips en apparatuur voor het zelf afnemen van bloed), orthesen en de hulpmiddelen die samenhangen met verzorging en verpleging op bed.
 
Diabetes testmaterialen
 
De kosten per gebruiker van diabetes testmaterialen dalen in 2014 met bijna 13%. Omdat het aantal gebruikers en het aantal declaraties per gebruiker nagenoeg op hetzelfde niveau blijft als in 2013, dalen de totale uitgaven aan diabetes testmaterialen in 2014 met circa 13% naar € 87,6 miljoen. Een mogelijke oorzaak voor de daling van de kosten per gebruiker zijn wijzigingen met betrekking tot het inkoopbeleid van diabeteshulpmiddelen door een aantal zorgverzekeraars in 2014.
 
Voor meer gegevens, zie www.gipdatabank.nl .