29 maart 2016

De moderne patiënt stelt zijn eigen diagnose met draagbare gezondheidsmeters

 

Het is tegenwoordig niet meer nodig om meteen naar de dokter te gaan. De moderne patiënt stelt gewoon zelf de diagnose met slimme pleisters, armbanden, hoofdbanden, brillen, telefoons, sokken, kortom: draagbare gezondheidsmeters.

De Volkskrant noemt wat voorbeelden:

“'s Ochtends na het ontwaken op de weegschaal, die ook de bloedcirculatie in je voeten meet. Dan even plassen en de sensor in de toiletpot laat je smartphone weten of je een blaasontsteking hebt. Een beetje speeksel in het kleine kastje naast je bed en de app op je telefoon vertelt je binnen een minuut of een infectie op de loer ligt. Eenmaal aangekleed registreert de minuscule elektronica in je onderbroek of T-shirt of je gestresst bent. Je bh bevat een hartslagmeter, je sokken slaan alarm als de kans op diabetes verhoogd is. Contactlenzen in, want die meten of je hoeveelheid bloedsuiker niet te veel daalt. Je horloge ziet aankomen of je verkouden wordt nog voordat je jezelf ziek voelt. Zelfs in het verpleeghuis is de zelfmeter opgedoken: begin deze maand werd in Nederland de eerste luier geïntroduceerd die doorgeeft of bij een dementerende oudere sprake is van uitdroging, of van een urineweginfectie.”

De Volkskrant noemt ook het onderzoek van het Nictiz, het expertisecentrum voor eHealth, dat een paar jaar geleden al zeker zevenhonderd zelfmeetapparaten op de markt telde. Die zijn nu nog vooral bestemd voor leefstijldoeleinden, zo blijkt uit cijfers in de eHealth-monitor: zo gebruikt 22 procent van de Nederlanders een activiteitenmeter en registreert 12 procent op een app of tablet gegevens over het eetgedrag. Maar er is een tweede groep in opkomst: de zelfmetende patiënt. 13 procent van de Nederlanders houdt nu al zelf digitaal gezondheidswaarden bij via internet of met een app, 4 procent verstuurt die ook naar de arts. Wereldwijd zal deze markt rond de decenniumwisseling een omzet van 32 miljard euro halen, denken marktonderzoekers.

Klik hier voor meer informatie.