20 november 2018
Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien
Dit heeft diverse oorzaken. Hiv en blijken nog steeds stigmatiserend. Ook zorgverleners missen nogal eens de diagnose en vaak vinden ze het moeilijk een eventuele infectie te bespreken.
Uit onderzoek blijkt dat nog veel te winnen valt rond preventie en vroegtijdig opsporen van hiv en andere soa’s. Veertig procent van de mensen met een hiv-infectie wordt te laat gediagnosticeerd, terwijl juist vroeg behandelen erg belangrijk is.
Om huisartsen te stimuleren actiever te testen op hiv en andere soa’s, startte het H-team (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam) in samenwerking met Elaa (voorheen 1ste Lijn Amsterdam) en Huisartsenkring Amsterdam, drie jaar geleden het ‘Diagnostisch Toets Overleg hiv en soa’ (DTO). Daaraan hebben inmiddels tweehonderd Amsterdamse huisartsen deelgenomen, maar er is geen consistentie in beelid. Zo test de ene huisarts bij een bepaalde casus wel op hiv en de andere niet. De een test alleen op hiv bij patiënten uit risicogroepen en de ander test ook bij indicator-ziekten, zoals recidiverende pneumonie of een herpes zoster.
Voor de preventieve medicatie PrEP is regelmatig testen via de huisarts of GGD in ieder geval altijd een voorwaarde.
Klik hier voor meer informatie.