23 december 2021

DNA-techniek voor betere opsporing lymfeklierkanker

Door met next-generation sequencing het DNA van een opgezwollen lymfeklier te analyseren kan duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen een ontsteking en een tumor.

 

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 3.600 personen de diagnose lymfeklierkanker, een verzamelnaam voor verschillende ziektes die ontstaan door een kwaadaardige woekering van witte bloedcellen in de lymfeklieren. Een belangrijk symptoom zijn vergrote lymfeklieren, maar die kunnen ook vergroot zijn door een ontsteking. Met de klassieke diagnostische technieken kan het onderscheid worden gemaakt, maar onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe en betere methode ontwikkeld op basis van next-generation sequencing (NGS) van de receptormoleculen op witte bloedcellen.

Bij kanker groeit een enkele witte bloedcel uit tot een tumor. De cellen in een tumor bezitten daarom allemaal dezelfde receptormoleculen met allemaal dezelfde DNA-code. Bij een ontsteking is de variatie witte bloedcellen, met allemaal hun eigen receptormoleculen, veel groter. Met de klassieke diagnostiek worden de verschillen vastgesteld aan de hand van de lengte van de DNA-fragmenten. De nieuwe test met behulp van NGS analyseert het genetisch materiaal in meer detail. Hierdoor kan het onderscheid tussen ontsteking en tumor specifieker en gevoeliger worden gemaakt.

Daarnaast kan met de nieuwe methode bij terugkeer van de ziekte gemakkelijke worden vastgesteld of de oude tumor is teruggekomen of dat een nieuwe vorm van lymfeklierkanker is ontstaan. Ook kan het effect van een behandeling worden gevolgd. De Nijmeegse onderzoekers verwachten dat de nieuwe methode, die ontwikkeld is binnen het Europese netwerk EuroClonality, in de loop van het komende jaar beschikbaar is voor diagnose en behandeling van lymfeklierkanker.

 

Klik hier voor meer informatie.