3 februari 2023

Doorbraak farmacogenetica diagnostiek

Afstemming van medicatie op iemands individueel DNA-profiel, ofwel medicatie-op-maat, leidt tot 30 procent minder bijwerkingen. Dat concludeert een groep wetenschappers na een grote internationale studie naar het voorschrijven van medicijnen op basis van een DNA-medicatiepas. Het onderzoek, onder leiding van het LUMC, is vandaag gepubliceerd in The Lancet

De werking van veel medicijnen en de aard van de bijwerkingen zijn afhankelijk van de snelheid waarmee iemand de medicijnen opneemt en afbreekt. Dat verschilt per persoon. Specifieke eigenschappen en varianten van genen spelen een belangrijke rol. Onderzoekers hebben nu een DNA-medicatiepas ontwikkeld die het DNA-profiel van een patiënt koppelt aan medicijnen waarvan de verwerking wordt beïnvloed door het DNA.

In een grote internationale studie is de werking van deze medicatiepas onderzocht. In totaal deden er bijna 7000 patiënten uit 7 Europese landen mee aan het onderzoek. De patiënten waren verspreid over meerdere specialismen, waaronder de oncologie, cardiologie en psychiatrie, maar bijvoorbeeld ook de huisartsgeneeskunde. Ze hadden allemaal gemeen dat ze startten met een medicijn waarvan de verwerking wordt beïnvloed door de genen. In het onderzoek is duidelijk aangetoond dat bij afstemming van de dosis op het persoonlijke DNA-profiel de bijwerkingen 30 procent minder zijn dan bij de standaarddosis.

De studie heeft laten zien dat actief gebruik van de medicatiepas in de klinische praktijk werkt. Farmacogenetica diagnostiek kan dus een grote bijdrage leveren aan medicatie-op-maat. De volgende stap is om de DNA-medicatiepas op grote schaal in de praktijk toe te passen.

Klik hier voor meer informatie