7 oktober 2016
Fusie leidt niet tot financieel gezond ziekenhuis
BDO neemt jaarlijks de financiële prestaties van algemene ziekenhuizen onder de loep in een benchmark. De balanscijfers van fusieziekenhuizen zagen er na de fusies niet direct rooskleuriger uit in 2015, constateert het bureau kijkend naar de jaarverslagen over 2015 van 68 algemene ziekenhuizen.
BDO turfde negen ziekenhuizen die in 2014 of 2015 fuseerden, en bij zes van hen verslechterde de financiële positie afgelopen jaar, bij twee verstevigde de positie en bij één bleef deze vergelijkbaar. ‘Een fusie biedt geen garantie dat het daarna beter gaat’, aldus BDO-onderzoeker Chris van den Haak. Tegelijk erkent hij dat een eerste jaar na een fusie mogelijk extra kosten gemaakt moeten worden, en er dus alleen een voorlopige conclusie valt te trekken.
Wel vindt BDO dat er in het algemeen een stabilisatie is waar te nemen. Rendementen namen weliswaar af (met 30 mln euro naar 253 mln euro gezamenlijk totaal), maar het eigen vermogen groeide met 0,2 miljard euro naar 3,5 mrd euro.
BDO geeft rapportcijfers aan ziekenhuizen, op basis van vijf financiële factoren, zoals behaald rendement, omvang van eigen vermogen en de mate waarin het ziekenhuis in staat is rentekosten op te hoesten. Met de jongste rapportcijfers in de hand concludeert het bureau dat de kloof tussen financieel gezonde en ongezonde ziekenhuizen toeneemt. Op zich kreeg 78 procent van de 68 instellingen een voldoende, en 28 ziekenhuizen scoorden acht of hoger, dus een dikke voldoende.
Daartegenover staan vijftien ziekenhuizen met een onvoldoende. En dat betekent dat, net als vorig jaar, nog altijd 22 procent ‘in de gevarenzone zit’, aldus het bureau. Hun financiële gemiddelde prestatie pakte bovendien lager uit dan een jaar eerder. In negen gevallen gaat het om kleinere ziekenhuizen. Tien van de vijftien scoorden het jaar ervoor ook al een vijf of lager, en acht daarvan het jaar daarvoor ook al. Voor ziekenhuizen die jaar op jaar slecht blijven presteren, bestaat het risico van faillissement.