Geurtest voor vroege opsporing ziekte van Parkinson
Geïnspireerd door een Schotse vrouw die de ziekte van Parkinson kan ruiken, ontwikkelden Britse onderzoekers een supersnelle test waarmee de ziekte sneller en nauwkeuriger kan worden vastgesteld.
Een Schotse vrouw ontdekte jaren geleden dat haar man opeens anders rook. Twaalf jaar later werd bij de man de ziekte van Parkinson vastgesteld. Hij had toen al ernstige klachten en overleed later aan de gevolgen van de ziekte. Nader onderzoek met gezonde en zieke mensen bevestigde haar bijzondere reukvermogen. Zij bleek inderdaad parkinson te ruiken ver voordat symptomen zichtbaar zijn.
Parkinson is een ziekte waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast. Mensen met parkinson hebben steeds minder controle over hun lichaam en bewegingen. Maar (ver) voordat deze symptomen zich openbaren gaat het ziekteproces gepaard met productie van extra talg. Hierdoor verandert de moleculaire samenstelling van het huidvet waarmee bescherming wordt geboden tegen uitdroging en infecties. Dit bijzondere huidvet, zo is nu gebleken, geeft een muffe, onaangename muskusgeur die mensen met een uitzonderlijk reukvermogen kunnen waarnemen.
Op basis van deze ontdekking ontwikkelden onderzoekers van de University of Manchester een elektronische neus om deze subtiele geurveranderingen te detecteren. Met een betrouwbaarheid van 95 procent zijn de eerste resultaten met de supersnelle en eenvoudige test bemoedigend. Inmiddels loopt er een nieuw onderzoek met ruim tweeduizend proefpersonen.
Klik hier voor meer informatie