23 oktober 2019

GMH – Afspraken met zorginstellingen over handelstransacties moeten aan regels voldoen (19.01)

In de zorg worden vaak dure kapitaalgoederen gebruikt die bedoeld zijn om voor langere tijd in een instelling te worden gebruikt, zoals grote diagnostische apparatuur zoals MRI-  en PET-scan-apparaten.
Deze kunnen worden verkocht en in eigendom worden geleverd, maar er zijn ook andere constructies mogelijk zoals lease, huur of bruikleen. Leveranciers en zorgorganisaties mogen daar afspraken over maken, ook over de kosten/vergoedingen daarvan én over de kortingen daarop. Deze kortingen zijn dan niet gekoppeld aan de aankoopprijs – want daarvan is geen sprake -  maar bijv. aan de huur- en leaseprijs of de vergoeding voor bruikleen.

In het advies is bevestigd dat de regels van de GMH niet in de weg staan aan hoge kortingen – zelfs 100% is mogelijk - , maar ook dat het niet uitmaakt of die kortingen dan worden gegeven op het product (bij aankoop) dan wel in de vorm van gunstige financiële afspraken wanneer het gaat om anders vormgegeven handelstransacties. Wel worden eisen gesteld aan de vastlegging van deze afspraken en de inhoud daarvan.

Het volledige advies is op de website van de GMH te vinden, klik hier.