3 juni 2013

Groupon voor total bodyscan

 

Verder wordt in de bovenbuik een MRI-scan gemaakt van nieren, lever, milt, alvleesklier en galblaas. In de onderbuik komen blaas, prostaat dan wel baarmoeder/eierstokken en bekken op de scan.

De kortingsbon kost 699 euro, waarmee de klant een total bodyscan kan laten uitvoeren; normaal zou hij 841 euro duurder uit zijn. Er is ook een bon verkrijgbaar voor twee personen. De prijs is inclusief een eindgesprek over de resultaten. Alles wordt op een cd-rom aan de patiënt meegegeven naar huis.

Groupon prijst de total bodyscan als volgt aan: ‘Een apk-keuring van je lichaam zorgt voor meer inzicht in je gezondheid’ en ‘Ook leuk als cadeau’. De Groupon-deal voor de total bodyscan is op moment van schrijven 108 keer verkocht. Psycholoog en emeritus hoogleraar Frits van Dam en radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers schreven in de zomer van 2012 nog een kritisch artikel in Medisch Contact over het nut van total bodyscans. ‘Zij leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen de risico’s door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnoses’, aldus de auteurs. Zij zijn beiden verbonden aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die in 2011 naar de Reclame Code Commissie stapte vanwege een reclame in NRC handelsblad van Prescan voor de total bodyscan. De Commissie gaf hun grotendeels gelijk, ook in hoger beroep.

In januari bood Groupon een kortingsactie aan voor plastische chirurgie bij een Belgische kliniek. Dat leidde tot Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Hij sprak in deze vragen onder meer zijn angst uit voor impulsaankopen van cosmetische chirurgie. In België is een Groupon-actie op cosmetische chirurgie niet mogelijk, want sinds 2011 geldt een verbod op reclame voor cosmetische chirurgie. Van Gerven vroeg de minister of een dergelijk verbod hier ook zou moeten gelden.