Horizon 2020-subsidie voor onderzoek naar darmkanker
Het Marie-Curie European Training Network GlyCoCan gaat dertien onderzoekers uit acht landen opleiden om uit te zoeken hoe je de diagnose van darmkanker kunt verbeteren door naar suikermoleculen te kijken die zich op kankercellen bevinden. Het Europese Horizon 2020-programma stelt er 3,2 miljoen euro voor beschikbaar, waarvan 8 ton gaat naar het LUMC.
Initiatiefnemer is prof. Manfred Wuhrer, hoofd van het Centrum voor Proteomics en Metabolomics in het LUMC. “Suikermoleculen die zijn gebonden aan eiwitten en die op het oppervlak van alle lichaamscellen zitten, spelen een cruciale rol in talloze biologische processen. Als deze suikermoleculen van samenstelling veranderen, kan dat een signaal zijn dat er darmkanker ontstaat.”
Er zijn antistoffen beschikbaar waarmee de onderzoekers uit het bloed bepaalde suikerhoudende eiwitten kunnen isoleren, die vrijwel uitsluitend worden aangemaakt door kankercellen. Vervolgens analyseren ze die suikers. Wuhrer: “Mogelijk vertelt de samenstelling van die suikerketens ons iets over de mate van kwaadaardigheid van de darmtumor. In het Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt een test gebruikt die bloedresten opspoort in de ontlasting. Deze test is helaas niet perfect. Wij denken dat we ook nog op iets anders moeten testen: op in het bloed circulerende suikermoleculen die van kankercellen afkomstig zijn.”
Klik hier voor meer informatie.