4 april 2018

Kindertumor heeft eigen DNA-mutaties

Tumoren bij kinderen hebben vaak een andere oorzaak dan tumoren bij volwassenen. Die conclusie wordt bevestigd in twee grootschalige genetische studies naar DNA-veranderingen in tumorcellen van kinderen, die eind februari 2018 verschenen in Nature.

 Twee commentatoren schrijven in Nature dat er reden is voor optimisme, aangezien er voor de helft van de gevonden mutaties een gericht geneesmiddel bestaat dat de tumor zou kunnen bestrijden. Toch is de hoofdonderzoeker Molenaar nog voorzichtig: „Het klopt dat we voor ongeveer de helft van de tumoren iets kunnen vinden dat op de mutatie aangrijpt. Maar daaronder zijn ook experimentele middelen en het is niet gezegd dat die gaan werken.”’

Bovendien is één aangrijpingspunt niet genoeg: „Wat je zeker weet is dat één middel een kind niet beter gaat maken. Je zult altijd resistentie krijgen. Daarom moeten we zo’n middel nu altijd combineren met de oude chemotherapie. Het liefst zouden we op meer plaatsen tegelijk de tumor gericht willen stoppen, maar zo ver zijn we nog niet.”