Kindvriendelijke neusmonsterafname
In plaats van een vervelend wattenstaafje in de neus, is het mogelijk om met een soort filterpapiertje binnen 30 seconden voldoende materiaal te verzamelen. Handig en niet pijnlijk.
Hoewel kinderen een groot aandeel hebben in de verspreiding van ziekteverwekkers, is er nog weinig bekend over hoe hun immuunsysteem reageert op luchtweginfecties. Dat komt omdat het huidige onderzoek vooral focust op volwassenen. Maar ook omdat de onderzoeksmethoden niet geschikt zijn voor kinderen.
Dankzij een toegekende subsidie kregen onderzoekers van het LUMC de mogelijkheid om uit te zoeken hoe kinderen luchtweginfecties te lijf gaan. Het Leidse onderzoek richt zich met name op de lokale immuniteit in de neus. Om het neusslijm te onderzoeken werd allereerst een kindvriendelijk monsterafnamesysteem ontwikkeld. Met behulp van een soort filterpapiertje bleek het mogelijk om binnen 30 seconden pijnloos voldoende materiaal te verzamelen.
Er wordt nu een vervolgstudie opgezet waarin vier weken lang bij gezonde kinderen dagelijks een neusmonster wordt afgenomen. Na analyse van deze monsters hopen de onderzoekers een beeld te krijgen van hoelang het duurt voordat het afweersysteem in actie komt na een infectie, maar bijvoorbeeld ook hoe en of bacteriële en virale infecties elkaar beïnvloeden. Door alle aspecten van het immuunsysteem in de neus in kaart te brengen, hopen zij uiteindelijk erachter te komen waarom sommige kinderen wel ziek worden en anderen niet.
Klik hier voor meer informatie