16 mei 2017

KWF steunt 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, aandacht voor TOM

De toegekende bedragen in deze eerste financieringsronde van 2017 variëren van bijna 150.000 euro voor een eerste haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe behandelmethode, tot ruim 1,6 miljoen euro voor een grootschalige internationale studie naar darmkanker. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan binnen zes maanden van start.

De gehonoreerde projecten bestrijken de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg komen aan bod. Fundamenteel onderzoek (20 gehonoreerde projecten, bijna 10 miljoen euro) is essentieel voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in het ontstaan van kanker. De andere 32 toegekende onderzoeksprojecten zijn gericht op het doorvertalen van fundamentele inzichten naar toepassingen die gericht zijn op de patiënt. Dit type projecten brengt uitkomsten dus naar de dagelijkse (behandel)praktijk.

In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het onderzoek van professor Carl Figdor. Aan het Radboudumc onderzoekt hij of het mogelijk is om de effectiviteit van immunotherapie (waarbij het afweersysteem kankercellen kan opsporen en bestrijden) bij iedere patiënt al vooraf te bepalen.