12 december 2018
…. Maar voorlopig blijft het nog sappelen
Medische diagnostiek is cruciaal voor gezondheidszorg op maat. Toch hebben de bedrijven die zich richten op de vereiste ‘nieuwe diagnostiek’ het moeilijk. “Nieuwe diagnostiek krijgt veel moeilijker toegang tot de zorgmarkt dan nieuwe geneesmiddelen,” zo schrijft het Financiële Dagblad op 30 November 2018. Medisch specialisten zijn vaak (nog) terughoudend en verzekeraars en toezichthouders zoals het Zorginstituut Nederland zijn (nog) niet altijd overtuigd van de meerwaarde van de nieuwe diagnostiek. Deze terughoudendheid is zeer frustrerend voor bedrijven die erin slagen succesvolle voorspellende tests te ontwikkelen.
Innovatieve biotechbedrijven komen door deze moeizame acceptatie in de problemen. Zij investeren fors in de ontwikkeling van nieuwe technologie en moleculaire diagnostiek. Met succes. In onderzoeken worden werking en voorspellende waarde van de nieuwe tests keer op keer aangetoond. Met de verfijnde diagnose technieken zijn mensenlevens te redden. Toch blijft commercieel succes uit. Met name de Europese markt blijkt erg moeilijk toegankelijk. De nieuwe tests worden te duur bevonden, de zekerheid zou onvoldoende zijn aangetoond en er zijn geen gestandaardiseerde vergoedingscodes voor de moleculaire tests. Het gevolg van deze moeizame vermarkting is dat investeerders zich terugtrekken en innovatieve biotechbedrijven uitwijken naar Amerika waar de acceptatie veel sneller gaat.
Zonder toepassing van nieuwe diagnostiek kan therapie op maat niet goed van de grond komen. In het Financiële Dagblad vertellen drie bedrijven (Agendia, Curetis en MDxHealth) hoe moeilijk het is het financiële hoofd boven water te houden ondanks bewezen meerwaarde van hun innovatieve tests.
“De terughoudendheid leidt tot onnodige vertraging in de overgang naar ‘geneeskunde op maat’ die juist zo belangrijk is voor de patiënt, en waarbij ook verspilling wordt voorkomen,” reageert Diagned. Daarom roept zij partijen in de Nederlandse gezondheidszorg op de nieuwe, innovatieve diagnostiek niet de rug toe te keren, maar een reële kans te geven. “Uiteraard op basis van rationele afwegingen en met het patiëntenbelang voorop.”
Klik hier voor het artikel.