31 januari 2017
Maar: zorgkosten stijgen weer
De zorg groeit volgens ramingen van ING in 2017 met 2,5%, zodat het zorggebruik voor het eerst in vier jaar weer harder toeneemt dan dat de economie groeit. De economie groeit naar verwachting met 1,6%. Volgens de ING-economen ligt er direct een uitdaging voor de verkiezingen.
Jarenlang stegen zorgkosten harder dan de economische groei, zodat we nu ruim 14% van het bbp uitgeven aan zorg, tegen 12% tien jaar geleden. In de afgelopen vier jaar groeide de sector minder dan de economie. Dat terwijl een groter basispakket, nieuwe medicijnen en technologieën en vergrijzing zorgkosten wel opwaartse druk op de kosten zetten. Het kabinet, zorginstellingen en zorgverzekeraars probeerden in de afgelopen jaren de kostenstijgingen opeens hard af te remmen door akkoorden te sluiten over maximale groei van de productie. Zo mochten ziekenhuizen in 2016 maar 1% groeien in volumes.
Hoewel ziekenhuizen ook in 2017 volgens ING ’slechts’ 1% groei tonen, worden huisartsen duurder (onder meer door enkele ziekenhuisbehandelingen over te nemen) en stijgen kosten voor langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. Daardoor stijgt de zorgproductie met 2,5%, stelt ING.
Dat heeft gevolgen voor uitgaven. In totaal kost de gezondheidszorg ons al ruim €95 miljard per jaar en dat bedrag stijgt dus verder. Deels komt de huidige groei van de zorg juist ook door economische groei, aldus ING. Mensen worden minder zuinig op hun eigen risico en gebruiken dus meer zorg. Ook vanuit Den Haag wordt meer geld uitgetrokken. Donderdag bleek dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) €100 miljoen extra wil vrijmaken voor ouderenzorg.
‘Eind 2017 komt een einde aan akkoorden over maximale groei. “Zonder ingrepen zullen in 2018 zorgkosten ook harder groeien dan de economie”, denkt Norbert Hoogers, directievoorzitter van Zilveren Kruis. Hij pleitte eind december in deze krant voor directe koppeling van zorguitgaven en economische groei om onbetaalbaarheid te voorkomen. “Dat zorgkosten harder groeien hoeft niet erg te zijn. Dat is een keuze, maar dat gaat ten koste van defensie of onderwijs.”