Medicatie op maat bij niertransplantatie
Veel patiënten reageren anders op dezelfde medicatie. Voor een goede balans tussen gewenste effecten en bijwerkingen kan daarbij een persoonlijke aanpak noodzakelijk zijn. Maatwerk is cruciaal, zeker voor patiënten die een niertransplantatie ondergaan.
Hoe patiënten reageren op medicatie, hangt behalve van de dosis ook af van bijvoorbeeld lichaamsomvang en nierfunctie. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Tom Zwart bij het LUMC een model om de optimale medicatie voor de individuele niertransplantatiepatiënt te voorspellen. Daarnaast heeft hij een methode ontwikkeld om ook de medicatie thuis tijdens nabehandeling te personaliseren.
Bij niertransplantatie krijgen patiënten alemtuzumab, een afweer onderdrukkend medicijn om acute afstoting van het donororgaan te voorkomen. Met een wiskundig model kon Zwart beschrijven hoe het lichaam reageert op dit medicijn en in kaart brengen hoe de reactie varieert tussen patiënten. De verschillen bleken te kunnen worden verkleind door de dosering aan te passen op lichaamsomvang. Dit opent de weg naar gepersonaliseerde alemtuzumab-therapie.
Voor thuismonitoring van niertransplantatiepatiënten ontwikkelde Zwart een bloedanalyse. Met een vingerprik brengen patiënten thuis een druppel bloed aan op een papieren kaart en sturen die naar het ziekenhuislab. Daar worden de niveaus van twee afweer onderdrukkende middelen in het bloed bepaald en ook de nierfunctie. Op deze manier kan op afstand de transplantaatfunctie worden gemonitord en, zo nodig, de dosering van de medicatie worden bijgestuurd.
Klik hier voor meer informatie