13 maart 2019
Medicatie-op-maat kan leiden tot forse kostenbesparing
Dat blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Kioa Wijnsma, waarop zij begin maart promoveerde aan het Radboudumc. Zij deed onderzoek naar het medicijn eculizumab, een heel duur geneesmiddel dat goed werkt tegen de zeldzame, ernstige nierziekte aHUS, een ziekte die zonder behandeling dodelijk kan zijn. Nederland telt slechts een beperkt aantal (honderd) patiënten met aHUS, die echter het medicijn levenslang moeten krijgen. Dat betekent iedere twee weken een infuus.
Iedere nieuwe patiënt krijgt dat geneesmiddel nu drie maanden, waarna door middel van bloedonderzoek wordt bekeken of het veilig is om (tijdelijk) te stoppen of de dosis te verlagen. Dat heeft ertoe geleid dat er in twee jaar tijd al 17 miljoen euro bespaard op medicijnkosten, omdat een lagere dosis afdoende was en sommige patiënten zelfs tijdelijk konden stoppen.
Het onderzoek laat zien hoe gebruik van laboratoriumdiagnostiek niet alleen kan bijdragen aan betere zorg, maar ook goedkopere zorg. Deze aanpak maakt de weg vrij voor effectiever en efficiënter gebruik van dure (wees)geneesmiddelen.
Arts-onderzoeker Kioa Wijnsma lichtte haar onderzoek toe in De Volkskrant en op radio NPO 1, Nieuwsweekend
Meer informatie: Radboudumc nieuws: Slim gebruik weesgeneesmiddel bespaart 17 miljoen