20 juni 2018

Meer geld voor preventie in zorgverzekering

Hij overweegt om de Zorgverzekeringswet aan te passen, zodat preventie een integraal onderdeel wordt van het basispakket. Jaarlijks wordt er 2 miljard euro uitgegeven aan preventie. Dat is slechts een fractie van het totale zorgbudget, dat 80 miljard euro bedraagt. Dat is een enorm verschil waar het huidige kabinet verandering in wil aanbrengen.

Het doel van preventie is om burgers gezonder te laten leven, bijvoorbeeld door meer te bewegen, minder suiker te consumeren en minder (of niet) te drinken en roken. Maar ook door de zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen en vroegtijdig ziektesignalen te herkennen. Een groot aantal ziekten en klachten kan door middel van preventie voorkomen worden. De totale zorgkosten nemen dan ook af. Dit heeft weer een positieve invloed op de premie die de klant betaalt.
 
Blokhuis wil uitzoeken of er een manier is om verzekeraars te motiveren om nadrukkelijker in te zetten op preventie bij verzekerden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een vergoeding of een andere prikkel, zowel voor de verzekeraar als voor de klant. Verzekeraar Menzis experimenteert al met een dergelijk preventieprogramma.
 
Binnenkort gaat Blokhuis in gesprek met zorgverzekeraars om te kijken of preventie een belangrijke rol kan vervullen binnen de Zvw. Op dit moment kan de verzekerde eigenlijk alleen via een aanvullende verzekering preventieve zorg vergoed krijgen. De verzekeraar geeft dan een vergoeding voor bepaalde preventieve cursussen, zoals een EHBO-cursus, leefstijltraining, gezondheidscursus of vergoeding voor een fitnessabonnement.