Meer kinderen genezen van leukemie door therapie op maat
Dit blijkt uit een onderzoek van de ALL-10 studie groep, uitgevoerd door Nederlandse kinderoncologen verenigd in de SKION, onder leiding van prof. dr. Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum. Het wetenschappelijke artikel over dit onderzoek is begin juni gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.
Tussen 2004 en 2014 werden in Nederland bijna 800 kinderen met ALL behandeld. Dankzij de nieuwe therapie is inmiddels een 5-jaars ziektevrije overleving bereikt van 87%. Voor sommige kinderen werd de therapie verzwaard en voor andere kinderen juist verlicht.
Nieuw is dat de behandeling met chemotherapie, die in totaal 2 jaar duurt bij kinderen met ALL, op maat wordt aangepast. Dit gebeurt op basis van de reactie op de eerste 2 kuren. Via een nieuw ontwikkelde test wordt na iedere kuur gekeken hoeveel leukemiecellen nog aanwezig zijn, de zogenaamde minimale rest ziekte (MRD).
Op basis van de behaalde resultaten is inmiddels landelijk gestart met een nieuw behandelschema voor kinderen met ALL. De therapie wordt nu nog toegepast in 7 verschillende centra. Vanaf 2018 gebeurt dit centraal in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie te Utrecht.