Nieuw tijdperk kankerscreening in zicht
In een recent Brits onderzoek is aangetoond dat met een enkele, eenvoudige bloedtest meerdere soorten kanker kunnen worden opgespoord. De tumoren zijn detecteerbaar nog voordat de patiënt duidelijke symptomen ontwikkelt.
Zowel gezonde lichaamscellen als kankercellen geven DNA af dat in het bloed circuleert. De nieuwe bloedtest spoort de verschillen tussen gezond DNA en tumor-DNA op en detecteert daardoor abnormaal DNA. Ook biedt het cellulaire DNA informatie over uit welk weefsel het afkomstig is. In een studie met de nieuwe bloedtest bij meer dan 6.600 volwassenen van 50 jaar en ouder ontdekten de onderzoekers tientallen nieuwe ziektegevallen. Veel tumoren bevonden zich nog in een (zeer) vroeg stadium.
De studie maakt deel uit van de zogeheten Galleri-test die door de Britse National Health Service wordt beschreven als een potentiële ‘gamechanger’. Volgend jaar worden de resultaten van een grote trial met 165.000 mensen gerapporteerd. Door ontdekking van tumoren in een (zeer) vroeg stadium, hopen artsen met deze test levens te kunnen redden. Bij vroegtijdige diagnose is immers de kans op een succesvolle behandeling vele malen groter.
De onderzoekers benadrukken dat de test nog niet klaar is voor populatie breed screenen op kanker. De technologie moet nog worden verfijnd en verbeterd. Maar de recente resultaten tonen wel een glimp van wat de toekomst kan brengen met een heel andere benadering van kankerscreening.
Klik hier voor meer informatie