Nieuwe omzetmonitor ziekenhuizen bevestigt kentering groei van zorguitgaven
De reële groeiruimte die met zorgverzekeraars werd afgesproken bedroeg in 2013 tussen de 1 tot 2% en ligt daarmee onder de doelstelling van het hoofdlijnenakkoord van 2,5% (excl. loon- en prijsbijstelling). Daarmee blijven de ziekenhuizen ruimschoots binnen de afspraken die in het hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt.
Gericht op betere informatievoorziening hebben NVZ, en de NFU de Omzetmonitor ziekenhuizen geïntroduceerd. Hiermee is de sector in staat om al tijdens het lopende jaar gedetailleerd inzicht te geven in de ontwikkeling van de kosten, maar ook duiding te geven aan waar en waarom bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden.
De Omzetmonitor ziekenhuizen verwerkt ruim een miljard actuele zorg- en financiële gegevens en stelt de sector voor het eerst in staat om tijdens het lopende jaar inzicht te geven in de zorgontwikkeling. Voorheen moest daar ruim anderhalf jaar op gewacht worden. Met dit nieuwe instrument kan nu al beoordeeld worden of de sector binnen de groeiafspraken van het hoofdlijnenakkoord is gebleven.
In 2012 daalde het aantal behandelde patiënten, maar werd tegelijk de casemix zwaarder. Dus relatief lichte patiënten gingen in 2012 minder naar het ziekenhuis. Dat zou kunnenwijzen op uitstelgedrag. Voor patiënten die wel in het ziekenhuis kwamen trad een lichte verschuiving naar wat zwaardere behandelingen. Deze trend zette zich in de eerste helft van 2013 door.
De Omzetmonitor ziekenhuizen is in samenwerking met Dutch Hospital Data (DHD), een samenwerkingsverband van NVZ en NFU, en Gupta Strategists, ontwikkeld. Betrokken partijen gaan de omzetmonitor structureel ontwikkelen om continu inzicht te houden in de zorgontwikkeling en daarmee invulling te geven aan hun doelstellingen ten aanzien van transparantie en verantwoording.