16 april 2014

Nieuwe technologie krijgt vaak schuld van stijgende zorgkosten, maar kan juist leiden tot kostenbeperking

Lindenhovius werkt voor het UMC Utrecht en heeft vandaar uit Pontes Medical opgericht. De filosofie is dat innovaties gestimuleerd moeten worden. Goede ideeën zijn er genoeg, zeker in de academische gezondheidszorg, maar het probleem is om ze om te zetten naar volwassen producten.  Dar vergt nauwe en soms ingewikkelde samenwerking tussen artsen, technici en marktpartijen om goede ideeën tot daadwerkelijke producten te transformeren. Ingenieurs spelen een sleutelrol in dat proces.

Innovatie-­aanjager Pontes Medical, opgezet vanuit het UMC Utrecht, is zo’n samenwerkingsvorm.  Het fungeert als ‘bruggenbouwer’ en helpt in het UMC Utrecht, het VUmc en het AMC artsen en andere zorgverleners een brug te slaan naar technici en het mkb. Dat heeft inmiddels geleid tot een serie innovatieve zorgproducten.

Een voorbeeld is de Whistler, een apparaatje waarmee huisartsen bij baby’s het risico op astma later in het leven kunnen bepalen. Die kennis vroeg in het leven verbetert de behandeling. Maar omdat baby’s geen ademhalingstest kunnen doen, kon het risico op astma voorheen pas op zesjarige leeftijd bepaald worden. Een kinderlongarts uit het UMC Utrecht bedacht daarom een uniek apparaat ter grootte van een koelkast waarmee de longeigenschappen van baby’s gekoppeld werden aan de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dankzij Pontes Medical is de koelkast getransformeerd tot een apparaatje zo groot als een alcoholblazer. Het wordt nu commercieel geproduceerd en is beschikbaar voor elke huisarts. De blik van de ingenieur was hier cruciaal; dankzij de technische achtergrond kon de stap worden gemaakt van een apparaatformaat koelkast naar een handzame variant. Die verkleining was weer nodig om het product een succes te laten worden. Zo kent Pontes Medical veel voorbeelden waarbij een technische blik, plus kennis van de markt, zorginnovaties oplevert. Een infraroodlampje dat bloedvaten zichtbaar maakt waardoor bloedprikken makkelijker gaat. Een nieuw bedkastje dat de zelfredzaamheid van patiënten vergroot en verpleegkundigen tijd bespaart. Een sensor die revalidatie na een gebroken been personaliseert en versnelt. Het zijn een voor een geen doorbraken die de zorg revolutionair veranderen of miljoenen euro’s goedkoper maken. Maar het geeft aan dat techniek ons kan helpen de zorg tegelijk beter en efficiënter te organiseren. Betere zorg hoeft niet duurder te zijn.  Lees hier meer.