10 november 2022

Nieuwe test baarmoederhalskanker

Wetenschappers hebben een nieuwe laboratoriumtest ontwikkeld voor opsporing van baarmoederhalskanker in uitstrijkjes. De test meet DNA-methylatie in de onderzochte cellen. Deze bepaling biedt een belangrijke aanwijzing voor (kans op) vorming van kankercellen.

Bij onderzoek naar baarmoederhalskanker wordt een uitstrijkje in het laboratorium getest op HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als er HPV aanwezig is, volgt cytologisch onderzoek. Als daaruit blijkt dat cellen onrustig zijn, vindt doorverwijzing plaats naar de gynaecoloog. Het blijkt een effectieve werkwijze voor vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker, maar het zwakke punt is de cytologische test; de testuitslag kan vals-positief zijn (onnodige doorverwijzing) of vals-negatief (onterechte geruststelling). Het testen op DNA-methylatie lijkt verbetering te bieden, zo laten de eerste studies zien.

DNA-methylatie is een belangrijke verandering die optreedt in een cel die zich ontwikkelt tot een kankercel. Een hoge DNA-methylatie wijst op een mogelijke tumor of een ernstig voorstadium van baarmoederhalskanker. Wetenschappers van UCL EGA Institute for Women's Health en Insbruck University, ontwikkelden een nieuwe laboratoriumtest (PCR) om de DNA-methylatie te meten.

In een klinische studie met bijna 1.300 cervicale screeningsmonsters van vrouwen met en zonder baarmoederkanker, is de nieuwe test onderzocht. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het leidde tot minder onnodige doorverwijzingen en nauwkeuriger detectie van baarmoederhalskanker, of voorstadia daarvan, waar behandeling noodzakelijk is. De onderzoekers verwachten dat de nieuwe test in de toekomst ook geschikt is voor vroegtijdige opsporing van borstkanker en eierstokkanker.

Klik hier en hier voor meer informatie