31 mei 2017

Nieuwe wet: Wat doen we met lichaamsmateriaal?

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe Wet, die uitgaat van twee belangrijke uitgangspunten, namelijk de burger heeft zelf zeggenschap over het lichaamsmateriaal en materiaal mag niet voor iets anders worden gebruikt worden dan waarvoor het afgenomen is.

In sommige heel specifieke gevallen is het onmogelijk of onredelijk om per persoon toestemming te vragen. Als er dan tevens sprake is van een ander groot en algemeen belang, kan een uitzondering nodig zijn. In het voorstel zijn drie uitzonderingen op de hoofdregels geformuleerd:
  1. Gebruik voor kwaliteitsbewaking van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld het gebruik van bloed voor het afstellen van machines die bloed verwerken of het trainen van medewerkers die met lichaamsmateriaal moeten omgaan.
  2. Gebruik voor onderwijs of onderzoeksdoeleinden. Daarbij geldt dat het moet  gaan om onderzoek in algemeen belang, met waarborgen dat de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene niet wordt geschaad en het moet gaan om een situatie waarin toestemming vragen onmogelijk is of onevenredig veel inspanning kost.
  3. In zeer uitzonderlijke gevallen gebruik in strafzaken. Hierbij speelt het medisch beroepsgeheim een rol. In overleg met de KNMG zijn hierover een aantal afspraken opgesteld.
Op dit moment vindt nog een internetconsultatie plaats over het conceptvoorstel. Op alle onderdelen van dit voorstel kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden een reactie geven. Dit is mogelijk tot 23 juni a.s.

Klik hier voor het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.

Klik hier voor het persbericht van VWS.
 
Klik hier voor de internetconsultatie, waarin iedereen kan reageren op het wetsvoorstel.