Omzet ziekenhuizen 2012 half miljard gedaald
Deze conclusie trekt Gupta Strategists na analyse van de jaarverslagen en jaardocumenten van 54 ziekenhuizen. De winsten zijn wel gestegen. Volgens de onderzoekers blijft er in totaal geld over en is er sprake van een financiële meevaller.
De krimp is terug te zien over de hele linie. De eerste polikliniekbezoeken en opnames namen af. Het aantal verpleegdagen daalde sterk door de combinatie van minder opnames en ligduurverkorting. Dagopnames namen toe, maar minder dan de afgelopen jaren, aldus de onderzoekers. Ondanks de productiekrimp zijn de winsten gestegen. Gemiddeld konden de ziekenhuizen 2,2 procent van de bedrijfsopbrengsten aan hun reserves toevoegen.
Tot nu toe is de productie van ziekenhuizen jaarlijks gestegen. In het in 2011 afgesloten Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord werd een maximale productiestijging van 2,5 procent per jaar afgesproken. In afwijking van deze afspraak realiseerden de ziekenhuizen in 2012 dus juist een krimp van de productie. De kosten van ziekenhuiszorg zijn hierdoor ruim een half miljard lager dan gedacht.
In verband met veranderingen in bekostiging van de zorg en de grotere risico’s die ziekenhuizen vorig jaar zijn gaan lopen, is een vangnet ingevoerd. Ziekenhuizen die hun omzet teveel zouden zien slinken, kunnen een bijpassing krijgen op hun omzet. Dit blijkt bij veel ziekenhuizen het geval te zijn. Ziekenhuizen die meer dan de garantieomzet realiseerden, moeten geld afdragen. Per saldo ontstaat waarschijnlijk een claim van ongeveer 300 miljoen euro.