23 maart 2016

Ouderen vaak dezelfde DNA-fouten als leukemiepatienten

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Blood. “We doen al jaren onderzoek naar de alleroudsten van onze samenleving en de mogelijk oorzaken van hun gezonde en lange levensloop”, legt LUMC-onderzoeker Erik van den Akker uit. Het lichaam zou mogelijk verouderen, omdat het hele leven lang genetische fouten plaatsvinden die zich langzaam maar zeker ophopen.
 
Om deze theorie te testen, namen Van den Akker en onderzoeksleider en hoogleraar Eline Slagboom het DNA van ouderen onder de loep. Voor het onderzoek zijn 864 ouderen van minimaal tachtig jaar oud onderzocht. Het bleek dat velen van hen het soort genetische afwijkingen dragen, waarvan eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze een grote rol spelen in het ontstaan van leukemie. Van de onderzochte personen boven de 90 jaar heeft bijna twintig procent dit soort DNA-fouten in het bloed. Dat is aanzienlijk meer dan het aantal dragers dat in eerdere studies op de middelbare leeftijd werd gevonden. Er lijkt dus met het ouder worden een ophoping plaats te vinden van deze DNA-fouten.
 
Een opmerkelijk verschil is dat uit eerdere studies naar voren komt dat mensen op middelbare leeftijd met dezelfde DNA-fouten hier wel last van hebben. Zij hebben namelijk een kortere levensverwachting, aldus Van den Akker. “De ouderen blijken juist geen nadelige gevolgen te ondervinden van dit type DNA-fouten in hun bloed, terwijl we ze doorgaans als een zeer kwetsbare groep zien.”