14 februari 2014

Pakketadvies CVZ

Daarbij is door het CVZ opgemerkt dat niet van alle eerstelijns diagnostiek de effectiviteit bewezen is. Vanuit het oogpunt van kostenbeheersing wordt het belangrijk geacht om alleen effectieve diagnostiek te vergoeden vanuit de basisverzekering. Niet in het advies zelf, maar wel in de bijlagen, wordt ook gesproken over Real Time Continue Glucose Monitoring, de overheveling van insulinepompen en zelfmeting van trombosewaarden.

Over RTCGM wordt in de bijlagen bij het rapport gemeld dat het cvz met partijen in gesprek is over de uitbreiding van de indicatie voor hypo-unawarenss en zwangerschapswens. Over deze twee indicaties is nog onvoldoende onderzoeksgegevens beschikbaar. CVZ verwacht voor 2014 geen bruikbare nieuwe onderzoeksgegevens om tot een standpunt te komen.

Met betrekking tot de overheveling van insuline pompen verwijst het cvz naar het eerder uitgebrachte standpunt over de afbakening van hulpmiddelen zorg en medisch specialistische zorg. Het cvz heeft in dit kader eerder geadviseerd de vergoeding van insulinepompen over te hevelen naar medisch specialistische zorg. De datum voor deze overheveling is al twee keer opgeschort. In de bijlage bij het advies over pakket-Beheer meldt het CVZ dat het implementatietraject voor de overheveling loopt. Partijen ( waaronder Diagned) zouden een platform oprichten om tot een goede implementatie te komen. Deze uitspraak is opvallend. Op 20 februari vindt een bijeenkomst tussen dit platform en het CVZ plaats.

Selfmade in trombosewaarden. Dit agendapunt is genoemd wegens de gedachte dat het niet efficiënt zou zijn om trombosedienst in stand te houden als steeds meer mensen zelf hun trombosewaarden gaan meten in 2012 is het rapport Landelijke standaard Ketenzorg antistolling verschenen. Het CVZ wijst erop dat selfmade in pas kan worden gerealiseerd na training en educatie. Ook na training blijft trombosedienst fungeren als achterwacht. Voor tijdelijke risicopatiënten is zelfmeting niet zinvol omdat de trainers kosten niet opwegen tegen enkele bezoeken aan de trombosedienst. Het CVZ  acht dit onderwerp minder geschikt voor de pakket agenda 2014.

Voor het integrale rapport Pakketbeheer  2014 klik hier