31 januari 2017
Pathologie-diagnostiek beter en sneller door digitale beelduitwisseling
De pathologie digitaliseert momenteel in snel tempo: pathologie-diagnosen zullen steeds vaker gesteld worden op digitale beelden in plaats van met de microscoop. Binnenkort wordt het mogelijk om deze beelden ook tussen pathologie-afdelingen uit te wisselen. De pathologen sloten vandaag een contract met Sectra voor de bouw van het beelduitwisselingsplatform PIE (pathology image exchange). Zo’n landelijk platform is uniek in de wereld.
Tot nu toe vindt de uitwisseling van patiëntmateriaal plaats per gewone post. Dit gebeurt als een patiënt wordt doorverwezen van het ene naar het andere ziekenhuis of als een patholoog in een ziekenhuis een specialist wil raadplegen, of als een groep pathologen gezamenlijk naar beelden willen kijken (panelbeoordeling). Deze manier van transport is gevoelig voor verlies en beschadiging.
Digitale uitwisseling van beelden
Digitale uitwisseling van beelden voorkomt deze problemen en komt bovendien de kwaliteit en snelheid van pathologie-onderzoek en consultatie ten goede. Zo draagt PIE bij aan de kwaliteit van de diagnose voor de patiënt, en daarmee ook aan de beste behandeling voor de patiënt. Het platform zal naar verwachting medio 2017 in bedrijf zijn.
De Zweedse firma SECTRA heeft na een Europese aanbestedings-procedure het project gegund gekregen door stichting Pathologie Projecten. SECTRA zal het project uitvoeren samen met RAM Mobile Data en Deutsche Telekom Healthcare. Het nieuwe PIE platform zal aansluiten op het landelijke netwerk van PALGA. Zo zijn privacygevoelige gegevens volgens de hoogste standaard beveiligd.
Het project wordt mede-ondersteund door IKNL. IKNL wil hiermee een impuls geven aan innovatie van paneldiagnostiek in de pathologie. De Nederlandse vereniging voor pathologie en stichting PALGA zijn van mening dat hiermee opnieuw een grote vooruitgang wordt geboekt in de kwaliteit van de pathologie diagnostiek.